Przepis na mini tarty na słono

Wszyscy uwielbiamy tarty – jest to prosty i szybki zestaw do zrobienia. Ale niekiedy miewamy ochotę na wiele rzeczy, na nic nie możemy się zdecydować. Wtedy dobrym rozwiązaniem mogą być małe porcje, ale zróżnicowane. Doskonale do tego się nadają małe naczynia do zapiekania, czy tak jak tu, formy do mini tarty. Wystarczy mieć bazę do tarty i można wyczarować wiele smaków – wystarczy zerknąć do lodówki. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne tartaletki na słono. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta na tartaletki

W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do przygotowania kruchego spodu jak: jedno opakowanie ciasta francuskiego (to wersja na szybko, można oczywiście zrobić na kruchym spodzie), jedna mała kwaśna śmietana 16%, 10 dag startego sera żółtego oraz dwa jajka.

Sposób przygotowania ciasta na 4 tartaletki!

Najpierw musisz rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Potem z ciasta francuskiego wycinaj cztery okręgi o średnicy o 2 centymetry większej niż średnica foremek. Po czym ciastem wylep foremki, z papieru do pieczenia wytnij okręgi, połóż do foremek na ciasto, a następnie wysyp albo ceramiczne lub szklane kulki albo np. suchy groch czy fasolę, aby obciążyć ciasto. Piecz około 10 minut, wyjmij z piekarnika, ściągnij papier i lekko przestudzić. Potem musisz śmietanę rozbełtać z jajkami i wymieszać ze startym żółtym serem, rozlać masę na ciasto, do czterech podpieczonych tart. Po czym na wierzch daj nadzienie i zapiekaj jeszcze ok. 10-15 minut aż masa jajeczna się zetnie.

Tarta z karczochami i bryndzą

Potrzebujesz: 6 serc z karczochów, łyżka bryndzy i estragon. Należy środki karczochów podgotować we wrzątku ok. 10 minut. Potem na masę jajeczna posypać bryndzę, rozłożyć serca karczochów i całość posypać suszonym estragonem.

Tarta z serem kozim i kurkami

Będziesz potrzebować: garść kurek i 3 dag sera koziego. Najpierw na masę jajeczną trzeba rozkruszyć kozi ser, na wierzch ułożyć kurki (mogą być podduszone na maśle lub chwilę podgotowane). Potem całość posypać pieprzem.

Tarta z ricottą i cukinią

Musisz zaopatrzyć się w: pół cukinii, jedną, kopiastą łyżkę ricotty oraz kilka listków szałwii (może być suszona). Na początku trzeba cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Po czym na masę jajeczną należy położyć ricottę, a następnie plastry cukinii. Na koniec całość można posypać kilkoma liśćmi szałwii.

Tarta z boczkiem

Tutaj będziesz potrzebował na pewno: pięć deko boczku oraz rozmaryn. Najpierw musisz boczek pokroić w kostkę i podsmażyć chwilkę na suchej patelni. Potem należy na masę jajeczną dać podsmażony boczek, całość posypać rozmarynem.

O serwisie

Na naszej stronie znajdziesz porady jak krok po kroku zorganizować imprezę firmową lub inną imprezę okolicznościową. Zapraszamy do czytania :)

Lublin wesela | Dworek Arkadia - wesela w Lublinie

Kontakt

kontakt@krih.pl

Galeria