Kurczak z mango po indyjsku

Delikatne mięso kurczaka jest idealną bazą do wielu ciekawych potraw, świetnie komponuje się na przykład z owocami. Takim daniem na pewno zaskoczymy znajomych i rodzinę. W naszym daniu z kurczakiem wykorzystamy mango, które jest niezwykle smacznym i zdrowym owocem. A dzięki temu, że potrawę tą przygotowuje się niezwykle szybko, bo w zaledwie 30 minut, będziemy mieli więcej czasu dla siebie, robiąc tak samo dobre wrażenie. Przepis ten nadaje się również na szybkie danie dla rodziny gdy brak czasu lub pomysły gdyż nie potrzebujemy bardzo wielu produktów.

Potrzebne składniki. 

Aby przygotować kurczaka z mango na sposób indyjski będziemy potrzebować jedną dość dużą pierś z kurczaka (około 500 gram), 1 dojrzałe mango (ważne aby było miękkie i pachnące, nie może być za twardy, ani też przejrzałe – pilnujmy aby skórka była jędrna). Kolejnymi składnikami potrzebnymi do tego dania są: około 2 łyżki dobrej jakości oleju, sok wyciśnięty z jednej cytryny, przyprawę fix danie orientalne z kurczakiem, jogurt naturalny – około 150 ml, oraz 250 ml śmietanki kremówki.

Krok 1 – Smażenie. 

Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż całe białko się zetnie. W tym czasie kroimy mango w kostkę podobnej wielkości jak poprzednio kurczaka. Pamiętamy aby kurczaka kilka razy przemieszać żeby się nie przypalił i usmażył równomiernie.

Krok 2 – Sos.

Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, śmietankę oraz wsypujemy przyprawę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Krok 3 – Duszenie.

Przygotowanym wcześniej sosem zalewamy kurczaka i dusimy na niewielkim ogniu 8 – 10 minut mieszając od czasu do czasu tak aby zawartość patelni się nie przypaliła. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę mango, wlewamy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze około 1 – 2 minut.

Krok 4 – Podawanie.

Gotowe danie podajemy na głębokich talerzach lub w miseczkach. Potrawę możemy udekorować grillowanym plasterkiem cytryny, mango i listkiem mięty. Całość możemy również podać w Wersji obiadowej na dużych talerzach z dodatkiem z dzikiego ryżu.
Taką potrawą wszyscy będą zachwyceni, a połączenie smaku mięsa z owocami jest niebanalne i intrygujące. Smacznego.

O serwisie

Na naszej stronie znajdziesz porady jak krok po kroku zorganizować imprezę firmową lub inną imprezę okolicznościową. Zapraszamy do czytania :)

Lublin wesela | Dworek Arkadia - wesela w Lublinie

Kontakt

kontakt@krih.pl

Galeria