Leczo z kiełbasą la Ratatouille

Trzeba przyznać, że leczo to danie, które często gości na polskich stołach, pomimo iż jest to danie rodem z kuchni węgierskiej. Co ciekawe, bardzo popularne jest ono także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina, Słowacja, Czechy i Niemcy. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przygotować smaczne oraz pożywne węgierskie leczo z kiełbasą à la ratatouille.

Zacznijmy od tego, że węgierskie leczo to w pewnym sensie rodzaj francuskiego ragout, ponieważ jest pikantne, wyraziste w smaku i rozgrzewające. Dodatkowo musisz wiedzieć, że bazę potrawy stanowią warzywa i mocna mięsna nuta. Ogólnie rzecz bioroąc węgierskie leczo z kiełbasą à la ratatouille to pyszne danie obiadowe dla 4 osób, które przygotujesz w ciągu 30 minut. Jednak największym plusem leczo jest to, że jest potrawą kolorową, dlatego do jego wykonania potrzebujesz warzyw, takich jak dwie papryki, cukinia, bakłażan i cebula. Poza tym koniecznie musisz wiedzieć, że poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa oraz przyprawa fix leczo Knorr, która nada całości wyrazu kuchni środkowoeuropejskiej. Oprócz tego warto wspomnieć o tym, że leczo to potrawa jednogarnkowa, której zaletą jest bardzo łatwe przygotowanie. 

Jeżeli chodzi o składniki to w naszym leczo powinna się znaleźć przede wszystkim jedna cebula, dwie, kolorowe papryki, jedna cukinia oraz jeden mały bakłażan. Gdy tylko masz taką możliwość to postaraj się kupić warzywa na targu albo od jakiś znajomych, którzy zajmują się uprawą warzyw, ponieważ Twoje danie będzie wtedy na pewno smaczniejsze, a co najważniejsze zdrowsze. Oprócz warzyw powinieneś zaopatrzyć się także w kiełbasę, na przykład śląską, którą również najlepiej będzie kupić w jakimś sprawdzony, dobrym, mięsnym sklepie, nie koniecznie w supermarkecie. Dodatkowo niezbędne do przygotowania tego leczo okaże się pięć, dużych kajzerek, które również dobrze jest kupić w sprawdzonej piekarni, jeśli zależy nam na lepszej jakości oraz smaku naszego dania. Nie możemy także zapomnieć o przygotowaniu sobie czterech łyżek oleju roślinnego, jednego opakowania Fix Leczo Knorr oraz 300 mililitrów wody.. 

Co do przygotowania to najpierw umyj dokładnie wszystkie warzywa, oczyść je oraz pokrój w kostkę. Potem w garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w półplastry kiełbasę, po czym podsmaż pozostałe warzywa. Następnie Fix wymieszaj z 300 mililitrami wody oraz dodaj do pozostałych składników. Gdy to zrobisz to duś całość przez około 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowane leczo podawaj w wydrążonych bułeczkach, natomiast dla lepszego efektu do gotowej już potrawy dodaj 100 mililitrów, czyli około 3-4 łyżek Ketchupu Hellmann’s Pikantnego. I gotowe!

Smacznego!

 

O serwisie

Na naszej stronie znajdziesz porady jak krok po kroku zorganizować imprezę firmową lub inną imprezę okolicznościową. Zapraszamy do czytania :)

Lublin wesela | Dworek Arkadia - wesela w Lublinie

Kontakt

kontakt@krih.pl

Galeria