Krem ziemniaczano-porowy

Zupy krem to świetna opcja na pożywny, zdrowy, prosty a zarazem nieco wykwintny obiad. Krem ziemniaczano – porowy to niezwykle pyszna wersja zupy krem, a zarazem dająca nam pole do eksperymentów, wystarczy dodać do niej boczku, kurczaka, albo koperku – i już uzyskamy nieco inny, ciekawy smak.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować porcje dla czterech osób kremu ziemniaczano – porowego będziemy potrzebować: cztery duże lub sześć małych ziemniaków, dwa pory, dwie cebule, łodygę selera naciowego ale tylko tą białą część, około litr bulionu mięsno warzywnego (może być gotowany na drobiu z włoszczyzną), pieprz, sól, dwie łyżki masła, 150 mililitrów śmietanki o zawartości tłuszczu 36%, liść laurowy oraz dwa ziarenka ziela angielskiego.

Etap 1 – Bulion.

Bulion możemy przygotować dnia wcześniejszego lub przed gotowaniem zupy. Najpierw dokładnie myjemy mięso (możemy użyć dowolnego mięsa) ja użyłam do bulionu jednej nogi z królika i jednego udka z kurczaka. Następnie zalewamy mięso wodą tak aby je przykryć i zagotowujemy, po około 3 minutach wyciągamy mięso i dokładnie płuczemy wodę wylewamy i garnek również płuczemy. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się wszelkich szumów na bulionie. Wypłukane mięso ponownie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Do mięsa dodajemy dwie marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera, i jedną przypalaną cebulę, oraz dwa ziarenka ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Całość gotujemy aż mięso i warzywa staną się miękkie, około godziny – półtorej.

Etap 2 – Smażenie.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, pora i selera w drobne kawałki a cebulkę w piórka. Następnie zeszklij na maśle cebulę i dorzuć resztę pokrojonych warzyw podsmażając je chwilę.

Etap 3 – Gotowanie.

Zalej wszystko przygotowanym wcześniej bulionem, dorzuć ziele angielskie i liść laurowy i gotuj aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.

Etap 4 – Podawanie.

Zupę podawaj w głębokich talerzach z kleksem śmietany i grzankami ziołowymi, lub też groszkiem ptysiowym. Zupę również możesz posypać świeżym koperkiem co doda jej dodatkowych atutów smakowych. A jeśli lubisz eksperymentować ze smakami spróbuj dodać wędzonego boczku lub łososia. Smacznego.

O serwisie

Na naszej stronie znajdziesz porady jak krok po kroku zorganizować imprezę firmową lub inną imprezę okolicznościową. Zapraszamy do czytania :)

Lublin wesela | Dworek Arkadia - wesela w Lublinie

Kontakt

kontakt@krih.pl

Galeria